Nikdy není pozdě začít novou kariéru - třeba jako Manolo Blahník

9. 10. 2017 9:10:59
Pokud budete v dnešní době shánět práci a vyčerpáte možnosti v okolí, podíváte se na „pracovní weby“ a skončíte u personálních agentur. Jak by u nich dopadl takový slavný obuvník Manolo Blahník?

Manolo Blahník začal svou kariéru v botách až v 28 letech. Jeho boty jsou malá umělecká díla. Jsou ženské, jsou sexy, jsou krásné. Botičky proslavil i seriál Sex ve městě, obouvá světoznámé hvězdy. Zkrátka v botách je to pan Někdo. Manolovi je nyní 74 let a právě probíhá jeho výstava bot v Praze.

Manolo je Španěl s českým otcem. Ten utekl před nacisty do Španělska a přiženil se do rodiny na Kanárské ostrovy, jež vlastnila banánové plantáže. Maminka si nechávala šít v nejlepších španělských krejčovských salonech v Madridu. A synka brávala s sebou. Manolo byl tak odmalička ovlivněn kvalitními látkami, perfektním zpracováním. Rodiče z něj chtěli mít diplomata. Studovat šel mezinárodní právo do Ženevy a později to změnil na studium literatury, jazyků a umění. Po studiu pracoval jako nákupčí v butiku a psal články o módě.

A teď si představte, že se půjdete ucházet s tímto profilem ucházet o místo návrháře bot. Co na to personalisti s dnešním přístupem a svými postupy? Myslím, že by nad ním zlomily hůl. Ztracený případ. Nemá zkušenosti. Jeho profil neodpovídá našim požadavkům. Program nenašel shodu u klíčových slov pro danou pozici. Nikdy nešil boty. Neví co chce – nejdříve právo, pak umění. Takže by mu poslali zamítavou odpověď. Možná. Nebo vůbec žádnou, což je nyní obvyklejší. Co by bylo dál? Vzdal by to? A proč vůbec nepozná odborník v personalistice budoucí obuvnickou ikonu?

Naštěstí toto Manolo absolvovat nemusel. V jeho 28 letech rozpoznala dle kreseb jeho nadání bývalá šéfka magazínu Vogue Diana Vreeland a doporučila mu soustředit se na boty. Manolo jí poslechl. Neobíhal firmy a personální agentury, ale začal tu práci dělat. Všichni nosili boty na platformách, on navrhoval boty na jehlových podpatcích. Ženské, sexy a teď víme, že věčně moderní. Ale tehdy ne. Vybočoval. Lišil se. Jako zaměstnanec by ho asi nikde nechtěli. Ale on si šel za svou vizí. Realizoval své představy. Realizoval sebe. A stával se známější a známější. Perfektní materiály. Perfektní zpracování. Inspirace uměním. A Česko má rád. Používá i české korálky a české krajky.

Takže buďme rádi, že Manolo nemusel hledat své uplatnění stejným způsobem jako mnoho dnešních lidí . Přes personální agentury a weby. A pro rodiče může být také útěchou, když vidí, že jejich potomci i v 25 letech stále studují nebo neví, co se se svým životem.

Blahník je jen dalším příkladem, že dát do práce srdce se vždy vyplatí. Prostě vědět co chci a vytrvat.

P.S. Píšu v textu Blahník s dlouhým „í“, i když se všude uvádí Blahnik s krátkým „i“. Nevím, co je dobře. Neví to ani ti, co píšou, jen podle mě opisují, co píšou zase jiní. Možná on sám má v pase to krátké. Jenže Manolo sám se na svých návrzích podepisuje Blahník. Tak proto píšu Blahník.

Autor: Iva Apanasenková | pondělí 9.10.2017 9:10 | karma článku: 11.30 | přečteno: 328x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1282

Byla jsem maminka….

Teď už jsem máma a když o mě synek někde povídá, tak dokonce matka. Tobiášovi je 15 let, má Aspergerův syndrom (vysoce funkční autismus), dysgrafii, dysortografii a poruchu pozornosti. Je členem Mensy ČR a puberta je v plném proudu. Plánuje jít studovat na Oxford nebo Cambridge. Nebo se mu také líbí Caltech či MIT. Sám si to nastudoval.... 

Především mu dělám asistentku, bez vysvětlování událostí a chování lidí by byl v tomto světě ztracen. Ve „volném“ čase mě baví být ekonom, kouč, hraju si s informacemi, čísly a se slovy. Pomáhám lidem objevit a vidět to lepší v sobě i ve světě kolem.

A hledám jinou práci, aby Tobiáš mohl zůstat na "své" škole, kde je od 1. třídy již zvyklý. Je totiž soukromá.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...